Mikä sen parempaa, kuin retkeily majoituksen yhteydessä. Se taika kohteidemme osalta on, että pääset retkeilemään upeisiin maisemiin, ja se vaatii vain pienen kävely- tai ajomatkan!

Syksy on saapunut ja metsät ovat värjäytyneet kullan ja punaisen sävyihin, osa lehdistä on varmasti jo tippunut. Lapissa lokakuu voi merkata jo lumen tuloa! On aika pakata retkeilyvarusteet ja suunnata kohti Kainuuta sekä Sodankylää, jotka tarjoavat upeita syksyisiä retkeilyreittejä luonnonkauneuden ystäville. Tässä blogitekstissä esittelemme muutamia näistä lumoavista reiteistä ja kerromme, miksi juuri lopulleen kääntyvä vuosi on täydellinen aika niiden koluamiseen.

1. Hossan Kansallispuisto, Kainuu

Tämä kohde sijaitsee pohjoisosassa Kainuuta, Suomussalmella. Tänne ajaa Kajaanista hieman pidemmän matkan, mutta päiväreissu on mahdollinen, jos et innostu liiaksi patikoimaan! Tänne pääset helposti ja vaivattomasti sekä polkuja riittää patikoimiseen ja pyöräilyyn. Melomaan ja kalastamaan pääset myös. Tiesitkö, että täällä voit kulkea samoja reittejä, kuin asukkaat 10 000 vuotta sitten sekä voit bongata kalliosta kivikautisia maalauksia! (Luontoon.fi)

2. Hieman lähempänä Kajaania sijaitseva Vuokatti

Vuokatti sijaitsee aivan Kajaanin kupeessa, vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä! Pystyt harrastamaan täällä niin retkeilyä, pyöräilyä, melontaa, kalastusta, mitä nyt keksitkään! Syksyn sateisina ilmoina voit käydä myös liikkumassa sisätiloissa, kuten Superparkissa tai Katinkullassa. 

3. No, mitä sitten kotoisessa Kajaanissa?

Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, aivan majoituskohteidemme vierestä löydät hyviä ulkoilureittejä, sekä myös tekemistä sisätiloissa. Tiesitkö, että kummatkin kohteemme sijaitsevat Renforsinlenkin varrella, joka näyttää sinulle Kajaanin kauniita maisemia. Pöllyvaara tarjoaa sinulle lähiretkeilyreittejä aivan Kartanomme Karolineburgin vierestä. Suomen suurinta sisävesi selkää, Ärjänselkää taas pääset ihailemaan vaaran päältä Kouta-Vuores retkipolulta, tänne kuitenkin tarvitset auton, mutta ajomatkaa vain noin vartin verran. (Kajaani.fi)

Siirrytäänkö sitten pohjoiseen, Sodankylään! 

1. Sompion luonnonpuisto 

Sompion luonnonpuistossa voi nähdä erilaisia nähtävyyksiä eräilyn lomassa, voisiko sanoa, että tässä on Lapin maisemia parhaimmillaan! Pyhä-Nattaset ovat merkityn reitin varrella ja huipulta, joka kohoaa lähes puoleen kilometriin, voit ihastella läheistä pientä lampea sekä kaukomaisemaa muista tuntureista! Tässä on nähtävää ja ehkä myös hieman haastetta kokeneellekin eräkävijälle! (Luontoon.fi) 

2. Sodankylän päiväretkikohteita

Sodankylässä pääset helposti päivällä reippailemaan, yöksi sitten lämpimän peiton alle sekä hotelliaamiaiselle! Hyviä kohteita ovat esimerkiksi Ilmakkiaapa, jossa pääset kävelemään helposti pitkospuita pitkin lintutornille, jossa avautuu upeat suonäkymät. (Retkipaikka.fi) 

Toinen hyvä kohde on Kommattivaara, joka sijaitsee pienen ajomatkan päässä kirkonkylästä, tämä yllättää sinut näköalallaan. Nousua ei ole paljon ja huipulta pääset näkemään upeita maisemia kohti idän erämaita. (Retkipaikka.fi)

3. Ja mitä sitten Sodankylän keskustassa? 

Pappilanniemen luontopolku kulkee aivan meidän hotellimme lähettyvillä, tänne siis pääset helposti ja nopeasti reippailemaan! Ja mikä tärkeintä, eväät! Reitillä voit marjastaa sekä paistella makkaraa, kalaa, mikä onkaan se lemppari, katetulla tulipaikalla. (Visitsodankyla.fi) 

Ei muuta, kun vaelluskengät valmiiksi!

Suomen luonto on kaunis niin kesällä, talvella, syksyllä sekä keväällä! Matkan suunnittelu ja reitin valitseminen voi olla yhtä jännittävää kuin itse retki. On tärkeää ottaa huomioon retken kesto, vaativuustaso, ja tietysti sääolosuhteet. Myös varusteiden ja ruoan pakkaaminen on olennainen osa retkisuunnitelmaa. 

Lähteet:

”Hossa.” Luontoon.fi. Saatavilla: https://www.luontoon.fi/hossa

”Retkeily- ja pyöräilyreitit.” Kajaani.fi. Saatavilla: https://www.kajaani.fi/kulttuuri-ja-liikunta/retkeily-ja-luontokohteet/retkeily-ja-pyorailyreitit/

”Sompio – Nähtävyydet.” Luontoon.fi. Saatavilla: https://www.luontoon.fi/sompio/nahtavyydet

”Sodankylän hienoimmat päiväretkipaikat – 10 suosikkiani.” Retkipaikka.fi. Saatavilla: https://retkipaikka.fi/sodankylan-hienoimmat-paivaretkipaikat-10-suosikkiani/

”Näe nämä 8 kohdetta keskustassa.” VisitSodankyla.fi. Saatavilla: https://www.visitsodankyla.fi/aktiviteetit/nae-nama-8-kohdetta-keskustassa/